VDU Botanikos sodas

30
kovo

Žaliojoje klasėje „Riešutėlis“ pražydo „šafranų“ pievelė

Nuo 1960 m. kuriama Žalioji klasė „Riešutėlis“ – gamtos ir vaistinių augalų pažinimo edukacinė priemonė Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos sodo Vaistinių ir prieskoninių augalų kolekcijų sektoriaus teritorijoje (Vilties g. 6A). Čia nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens galima stebėti pirmuosius žiedus bei vaistinių – tarp jų ir retų – augalų rūšių kaitą vegetacijos metu.

Kovo viduryje sužydus kroko (Crocus L.) genties atskirų rūšių augalams, galima grožėtis žydinčia „šafranų“ pievele“.

Daržinis krokas (Crocus sativus L.) – tai vilkdalginių (Iridaceae Juss.) šeimos daugiametis, gumbasvogūninis vaistinis, prieskoninis, dekoratyvinis augalas, dar žinomas šafrano vardu. Augalas kilęs iš Mažosios Azijos kalnynų, paplitęs Kryme, Kaukaze, Centrinėje Azijoje, Viduržemio pajūrio srityje. Laukinis nežinomas, kaip kultūrinis auginamas Mažojoje Azijoje, Indijoje, Irane, kai kuriose Vakarų Europos šalyse (Italijoje, Ispanijoje, Prancūzijoje). Lietuvoje nėra itin dažnas, auginamas skveruose, parkuose ir darželiuose.

Ilgos, ryškiai raudonos gijos – tai krokų purkos, kurios renkamos tik žiedams išsiskleidus ir tuoj pat džiovinamos bei pakuojamos į sandarias pakuotes. Šafrano auginimo, surinkimo ir vartojimo istorija siekia daugiau kaip 3 tūkst. metų. Šis vienas brangiausių pasaulio prieskonių maistui suteikia neįtikėtinai gardų skonį ir ryškiai geltoną spalvą. Šafrano žaliava vartojama ne tik maistui, bet ir kvepalams gaminti, taip pat kaip dažiklis ar vaistinė, sveikatinimo priemonė.

 

Prof. dr. Ona Ragažinskienė

 

Kitos aktualijos

2020 09 25
Biotechnologijai skirta tarptautinė doktorantų mokykla
Rugsėjo 22–26 d. Vytauto Didžiojo universiteto Gamtos mokslų fakultete vykdoma tarptautinio Europos socialinio fondo projekto „Tarptautinės tarpdisciplininės biomedicinos ir farmacijos mokslų doktorantūros studijos Baltstogės medicinos universitete“ dalis – tarptautinė doktorantų mokykla „Biotechnologija medicinoje ir farmacijoje“.  Šioje mokykloje paskaitas skaitė ...
Plačiau
2020 09 23
Kviečia pasinaudoti kultūros paso galimybėmis
Puiki naujiena iš VDU Botanikos sodo Kaune – nuo šiol esame KULTŪROS PASO paslaugų tiekėjai! Kviečiame visos Lietuvos mokyklas pasinaudoti šia galimybe – atvykti į edukacijas „Augmenija – šalių kultūros atspindys“. Programa skirta 1–10 klasių moksleiviams. Edukacijos metu mokiniai ...
Plačiau
2020 09 21
Kaštainis ir kaštonas – ne giminės
Paprastąjį kaštoną (Aesculus hippocastanum) pažįsta bene kiekvienas, tačiau jo sėklos dažnai maišomos su valgomojo kaštainio (Castanea sativa) vaisiais. Vieni jų yra valgomi ir maistingi, kiti tinka floristikoje bei gamina cheminį junginį, kuris švyti ultravioletinėje šviesoje. Apie šių augalų skirtumus, ...
Plačiau
2020 09 16
Įrodo praktiškai: apyniai Lietuvoje puikiai auga ir gali būti auginami alaus gamybai
Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sode įkurtame unikaliame apynyne vyko derliaus ėmimo ceremonija. Šia švietėjiška veikla siekiama ne tik parodyti, kaip apyniai auginami ir kuo skiriasi skirtingų veislių derlius, bet ir įrodyti, kad alaus gamybai nebūtina įsigyti apynių spurgų iš ...
Plačiau