Kiekvienais metais, vasarai ritantis į antrą pusę, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sodo pomologijos kolekcijos apsunksta nuo sirpstančių uogų, kurias degustuoti ir pasikalbėti apie jų auginimą, šviežiausius mokslinius tyrimus ir stebimas tendencijas tiek moksle, tiek versle pakviečia Uogų diena.
Šiemet ji buvo skirta temai „Uogos – maistas ir biologiškai aktyvių junginių šaltinis“ ir prasidėjo nuo seminaro – diskusijos.
Apie uogų poveikį žmogaus sveikatos gerinimui kalbėjo dr. Ina Jasutienė, o dr. Paulina Martusevičė pasakojo apie augalinių žaliavų valorizaciją aukštesnės pridėtinės vertės produktams kurti.
Apie „katinidijas“ ir jų vertingąsias savybes
Dr. Laima Česonienė dalijosi botanikos sodo patirtimi auginant turtingą aktinidijų kolekciją.
Margalapės aktinidijos vis dar yra viena retesnių sodo kultūrų, nors iš tiesų tai puikus augalas, Lietuvoje kol kas atsparus kenkėjams – gal tik išskyrus jas niokoti mėgstančias kates, dėl kurių pomologai aktinidijas juokais praminė „katinidijom“.
Žiemą ištvermingų aktinidijų uogos vertinamos dėl malonaus, žemuoges ir ananasus primenančio aromato ir saldžiarūgščio skonio. Šiose uogose aptinkama cukrų, organinių rūgščių, fermentų, a ir b chlorofilų ir iki 1 000 mg / 100 g askorbo rūgšties. Beje, svarbu tai, kad askorbo rūgštis puikiai išsilaiko margalapių aktinidijų uogienėse, kompotuose, sirupuose, todėl puikiai papildo valgiaraštį šaltuoju metų laiku, kai trūksta šviežių vaisių ir daržovių.
Svarbu nepamiršti, kad margalapių aktinidijų uogų derlius sunoksta palaipsniui, o sunokusios uogos nukrinta, todėl derlių reikia rinkti kuo anksčiau ir pabaigti uogas nokinti paskleidus plonu sluoksniu. Sutrūkinėjus odelei, uogos nebetinkamos nei valgyti, nei perdirbti.
Putinai tapo šeimos verslu
Kad mokslo tyrimai ir inovacijų diegimas gali tapti sėkmingo verslo pamatu, paliudijo ir seminare kalbėjusi Monika Sadauskaitė-Pocė, pristačiusi šeimos putinų auginimo verslą. Kaip sakė Monika, putinus augino ir vartojo jau ištisos šeimos kartos, o šiuo metu kuriami ir rinkai pristatomi vis nauji produktai – tokie kaip putinų guminukai, ledinukai, midus ir kombučia, orientuojantis į natūralumą ir atsižvelgiant į mokslininkų rekomendacijas.
„Galiu pasakyti, kad gaudyte gaudau kiekvieną naują mokslinę publikaciją apie putinų auginimą ar jų tyrimus – ir skaitau jas ne vieną kartą, semdamasi žinių, kurias pritaikome mūsų produktų gamyboje, padėdami atrasti putinus ir jų nepaprastas maistines savybes kuo daugiau žmonių“, – sakė Monika, primindama, kad putinų uogos išsiskiria ne tik vitamino C gausa, bet ir yra puikus vitaminų A, E, P, K šaltinis, jose gausu mikroelementų ir mineralų, tai puikus kalio šaltinis.
Uogų dieną vainikavo apsilankymas pomologinėse kolekcijose ir tradicinė šilauogių, spanguolių bei aktinidijų degustacija. Beje, VDU Botanikos sodo pomologai pastebi, kad šiemet visi uoginiai augalai veda įspūdingą derlių – o tokios šilauogių gausos nėra tekę matyti per ištisus dešimtmečius.