VDU Botanikos sodas

26
rugsėjo, 2018

10-tajame BGCI kongrese – dėmesys gamtai mieste

Pasauliniai skaičiavimai rodo, kad 2050 m. beveik ¾ gyventojų gyvens miestuose. Tai reiškia, kad vis daugiau žmonių neturės galimybės būti natūralioje gamtinėje aplinkoje. Spartus biologinės įvairovės nykimas visame pasaulyje liudija, kad privalome rasti naujų vietų, kuriose augalai  ir gyvūnai galėtų išlikti: taigi, turime atvesti gamtą į miestą. Šiai temai buvo skirtas didžiulis dėmesys 10-14 d. vykusiame 10-ajame Tarptautiniame botanikos sodų švietimo kongrese (BGCI) „Atvesti gamtą į miestą“, kurio metu buvo paminėta ir ypatinga šventė – 200-tosios Varšuvos botanikos sodo įkūrimo metinės.

Šiuolaikiniai botanikos sodai ne tik atlieka svarbų vaidmenį rūpinantis biologinės įvairovės išsaugojimu, bet ir šviečia visuomenę, skatina gamtos išteklių apsaugą ir tvarų jų naudojimą. Todėl botanikos sodai gali tapti tiltu tarp mokslo žinių ir visuomenės vaidmens išsaugant planetą. Botanikos sodai gali pasidalinti su miesto gyventojais unikaliomis gamtos vertybėmis, būdais, kaip jas išsaugoti ir pavyzdžiais, kaip kiekvienas iš mūsų galime rūpintis gamtos ištekliais.

10-tojo BGCI kongreso metu praktikai ir teoretikai iš viso pasaulio aptarė, kaip veiksmingai skatinti šiuolaikinį gamtinį ugdymą, ypač dideliuose miestuose.

Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodo Paslaugų ir edukacijos skyriaus atstovės – vadovė Kristina Mulevičienė ir vyresn. specialistė Vesta Aleknavičiūtė – kongrese pristatė stendinį pranešimą apie VDU Botanikos sodo patirtį organizuojant nacionalinį Jaunojo gamtininko konkursą. Renginio metu užmegzti tarptautiniai ryšiai su botanikos sodais iš viso pasaulio ir pasisemta žinių bei idėjų, kurios bus pritaikytos VDU Botanikos sode Kaune.

Kitos aktualijos

2024 09 07
Europos paveldo dienose – apie vaistažolininkystės tradicijas ir naująjį Europos Tarybos kultūros kelią
VDU Botanikos sode rugsėjo 6 d. vyko atvirų durų diena „Nuo vaistažolininkystės tradicijos iki Europos Tarybos kultūros kelio“, skirta mūsų sodo Vaistinių augalų skyriaus 100 metų veiklos jubiliejui paminėti.
Plačiau
2024 09 02
Tarptautinėje jurginų parodoje–konkurse pagrindinį prizą pelnė estiška veislė
Parodos metu buvo organizuotas ir Lietuvos, Estijos bei Sakartvelo selekcininkų sukurtų veislių konkursas. Sudaryta komisija iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos šalių mokslininkų, selekcininkų ir kolekcininkų išrinko penkias veisles, kurių autoriams įteikti prizai ir diplomai.
Plačiau
2024 09 01
Atidaryta unikali ir vienintelė Baltijos šalyse lietuviškų, latviškų ir estiškų veislių dekoratyvinių augalų ekspozicija
Paskutinį vasaros penktadienį Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sode Kaune mokslininkai, selekcininkai ir kolekcininkai iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos buvo pakviesti į Baltijos sodo atidarymą. Šioje unikalioje botaninėje ekspozicijoje auginami tik lietuviškų, latviškų ir estiškų veislių dekoratyviniai augalai. Kaip ...
Plačiau
2024 08 27
Tradicinę Tarptautinę jurginų parodą Kaune papuoš per 800 veislių žiedai
Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sode Kaune tęsiasi didysis ne tik gausios, bet ir retomis, unikaliomis veislėmis besididžiuojančios jurginų kolekcijos žydėjimas – o dalis gražiausių žiedų šį savaitgalį atkeliaus į Kauno centrą: čia, VDU Didžiosios salės fojė (S. Daukanto ...
Plačiau