VDU Botanikos sodas

25
lapkričio

Padidintos biologinės vertės ir saugių maisto produktų kūrimas taikant augalinės žaliavos kietafazę fermentaciją bakteriocinus, produkuojančiomis pieno rūgšties bakterijomis“ (BIOFITAS)“ (2012–2013 m.)

Padidintos biologinės vertės ir saugių maisto produktų kūrimas taikant augalinės žaliavos kietafazę fermentaciją bakteriocinus, produkuojančiomis pieno rūgšties bakterijomis“ (BIOFITAS)“ (2012–2013 m.)

Tyrimai buvo atliekami sprendžiant visuomenės gyvenimo kokybės priklausomumo nuo maisto produktų kokybės ir mitybos ir jos pagerinimo problemą. Šią problemą sprendė Lietuvos universitetai: KTU, VDU ir LSMU mokslininkai, dirbantys maisto technologijos, fermentacijos, vaistinių augalų introdukcijos ir cheminės analizės srityse. Projekto metu tirta Lietuvoje auginamų baltymingų ir vaistinių – prieskoninių augalų žaliavos fermentacija pieno rūgšties bakterijomis ir gautų produktų panaudojimas naujiems maisto gaminiams kurti. Tai tikėtinai apsaugos nuo sintetinių antioksidantų ir konservantų naudojimo ir padidins maisto produktų biologinę vertę, kokybę ir saugą. Tyrimams naudota kietafazė fermentacija, kuri yra ekonomiškesnė (jai atlikti reikalinga paprastesnė, mažesnio tūrio įranga), saugesnė (esant mažam vandens kiekiui, fermentacijos metu sumažėja mikrobiologinė tarša) naujoviška technologija, lyginant ją su įprasta fermentacija skystoje fazėje. Pastaruoju metu šia fermentacija susidomėjo užsienio mokslininkai ir gamybininkai. Projekto vykdytojai atrenko aukščiausios biologinės vertės saugius fermentuotus augalinius produktus ir pritaikė juos sveikų, saugių maisto produktų gamybai. Ypatingą dėmesį skyrė padidintos rizikos žmonių grupių mitybai (nutukimo, diabeto, širdies ir kraujagyslių, onkologinių ligų prevencijai). Šių tyrimų pagrindu bus sukurtos naujų miltinių kepinių, mėsos ir pieno produktų su fermentuotomis augalinėmis žaliavomis technologijos.

Projekto aprašymas

Kitos aktualijos

2024 04 12
Dviejų botanikos sodų bendradarbiavimą įamžino pasodintas vaismedis
Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodo ir Strasbūro universiteto Botanikos sodo draugystė užsimezgė 2023 m. rudenį, kai minint Ukrainos derybų dėl stojimo į Europos sąjungą pradžią, į Briuselį ir Strasbūrą europarlamentaro Petro Auštrevičiaus iniciatyva buvo atvežtos ir pasodintos ukrainiečiams ramybę ...
Plačiau
2024 04 08
Botanikos sode kuriasi „Dėdės Gedo elfų“ kaimelis
Vos sprindžio dydžio nameliai su miniatiūrinėmis detalėmis ima dygti Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sode. Link vaikų žaidimų aikštelės keliaujantys smalsieji sodo lankytojai turi būti akyli – senuose kelmuose ar medžių pašaknėse jie gali išvysti ir gėrėtis Gedimino Visockio kūriniais. ...
Plačiau
2024 04 03
Mokslininkės tyrimų objektas – augalų lapai: nuo pritaikomumo mitybai iki įtakos mūsų mikrobiotai
2024 04 03 VDU Botanikos sodo Pomologijos mokslų sektoriuje besidarbuojanti mokslininkė – doktorantė Viktorija Januškevičė gilinasi į maistines ir funkcines augalų savybes, o pastaraisiais metais savo dėmesį nukreipė į šaltalankių, kanapių ir širdinių aralijų lapus, tirdama jų bioaktyviąsias, antioksidacines ...
Plačiau
2024 03 29
Nuo balandžio 1 d. ilgėja Botanikos sodo darbo laikas
Informuojame, kad nuo balandžio 1 d. VDU Botanikos sode kiekvieną dieną galėsite lankytis ilgiau: kasa dirba iki 18 val., sodas lankomas iki 20 val. Po 18 val. į parką įeiti ir svečiuotis iki 20 val. gali tik el. bilietą, ...
Plačiau