VDU Botanikos sodas

25
lapkričio, 2015

Padidintos biologinės vertės ir saugių maisto produktų kūrimas taikant augalinės žaliavos kietafazę fermentaciją bakteriocinus, produkuojančiomis pieno rūgšties bakterijomis“ (BIOFITAS)“ (2012–2013 m.)

Padidintos biologinės vertės ir saugių maisto produktų kūrimas taikant augalinės žaliavos kietafazę fermentaciją bakteriocinus, produkuojančiomis pieno rūgšties bakterijomis“ (BIOFITAS)“ (2012–2013 m.)

Tyrimai buvo atliekami sprendžiant visuomenės gyvenimo kokybės priklausomumo nuo maisto produktų kokybės ir mitybos ir jos pagerinimo problemą. Šią problemą sprendė Lietuvos universitetai: KTU, VDU ir LSMU mokslininkai, dirbantys maisto technologijos, fermentacijos, vaistinių augalų introdukcijos ir cheminės analizės srityse. Projekto metu tirta Lietuvoje auginamų baltymingų ir vaistinių – prieskoninių augalų žaliavos fermentacija pieno rūgšties bakterijomis ir gautų produktų panaudojimas naujiems maisto gaminiams kurti. Tai tikėtinai apsaugos nuo sintetinių antioksidantų ir konservantų naudojimo ir padidins maisto produktų biologinę vertę, kokybę ir saugą. Tyrimams naudota kietafazė fermentacija, kuri yra ekonomiškesnė (jai atlikti reikalinga paprastesnė, mažesnio tūrio įranga), saugesnė (esant mažam vandens kiekiui, fermentacijos metu sumažėja mikrobiologinė tarša) naujoviška technologija, lyginant ją su įprasta fermentacija skystoje fazėje. Pastaruoju metu šia fermentacija susidomėjo užsienio mokslininkai ir gamybininkai. Projekto vykdytojai atrenko aukščiausios biologinės vertės saugius fermentuotus augalinius produktus ir pritaikė juos sveikų, saugių maisto produktų gamybai. Ypatingą dėmesį skyrė padidintos rizikos žmonių grupių mitybai (nutukimo, diabeto, širdies ir kraujagyslių, onkologinių ligų prevencijai). Šių tyrimų pagrindu bus sukurtos naujų miltinių kepinių, mėsos ir pieno produktų su fermentuotomis augalinėmis žaliavomis technologijos.

Projekto aprašymas

Kitos aktualijos

2024 10 03
Paryžiuje Publikos pagrindinis prizas atiteko VDU Botanikos sode išvestai jurgino veislei
Kiekvienais metais rugsėjį jurginų gerbėjų ir selekcininkų akys nukrypsta į Paryžių: čia vyksta prestižiškiausias Europos tarptautinis jurginų konkursas – „Concours International du Dahlia Parc Floral de Paris“, kuriame šiemet lankytojai savo didžiausias simpatijas ir pagrindinį Publikos prizą skyrė Vytauto ...
Plačiau
2024 09 30
Vroclavo universiteto Botanikos sode įrengta lietuviškų jurginų veislių ekspozicija
Rugsėjo 14-15 dienomis Vroclavo universiteto Botanikos sode Lenkijoje vykusioje jurginų žydėjimo šventėje pražydo ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sodo dovanotos jurginų veislės. „Kauno ir Vroclavo miestų draugystė gyvuoja jau daugiau nei 30 metų, tačiau ryšiai su Vroclavo universiteto ...
Plačiau
2024 09 20
VDU Botanikos sodo derliaus šventėje – pažintis su augalų auginimu
Rugsėjo 20 d., penktadienį, VDU Botanikos sode vyko derliaus šventė, kurios metu buvo galima paragauti įvairių skanėstų ir susipažinti, kaip maistas nukeliauja nuo sėklos iki lėkštės ant mūsų stalo. Ši derliaus šventė yra tarptautinio projekto „Pamatyk, pasėk ir paragauk“ ...
Plačiau
2024 09 07
Europos paveldo dienose – apie vaistažolininkystės tradicijas ir naująjį Europos Tarybos kultūros kelią
VDU Botanikos sode rugsėjo 6 d. vyko atvirų durų diena „Nuo vaistažolininkystės tradicijos iki Europos Tarybos kultūros kelio“, skirta mūsų sodo Vaistinių augalų skyriaus 100 metų veiklos jubiliejui paminėti.
Plačiau