VDU Botanikos sodas

25
lapkričio, 2015

Padidintos biologinės vertės ir saugių maisto produktų kūrimas taikant augalinės žaliavos kietafazę fermentaciją bakteriocinus, produkuojančiomis pieno rūgšties bakterijomis“ (BIOFITAS)“ (2012–2013 m.)

Padidintos biologinės vertės ir saugių maisto produktų kūrimas taikant augalinės žaliavos kietafazę fermentaciją bakteriocinus, produkuojančiomis pieno rūgšties bakterijomis“ (BIOFITAS)“ (2012–2013 m.)

Tyrimai buvo atliekami sprendžiant visuomenės gyvenimo kokybės priklausomumo nuo maisto produktų kokybės ir mitybos ir jos pagerinimo problemą. Šią problemą sprendė Lietuvos universitetai: KTU, VDU ir LSMU mokslininkai, dirbantys maisto technologijos, fermentacijos, vaistinių augalų introdukcijos ir cheminės analizės srityse. Projekto metu tirta Lietuvoje auginamų baltymingų ir vaistinių – prieskoninių augalų žaliavos fermentacija pieno rūgšties bakterijomis ir gautų produktų panaudojimas naujiems maisto gaminiams kurti. Tai tikėtinai apsaugos nuo sintetinių antioksidantų ir konservantų naudojimo ir padidins maisto produktų biologinę vertę, kokybę ir saugą. Tyrimams naudota kietafazė fermentacija, kuri yra ekonomiškesnė (jai atlikti reikalinga paprastesnė, mažesnio tūrio įranga), saugesnė (esant mažam vandens kiekiui, fermentacijos metu sumažėja mikrobiologinė tarša) naujoviška technologija, lyginant ją su įprasta fermentacija skystoje fazėje. Pastaruoju metu šia fermentacija susidomėjo užsienio mokslininkai ir gamybininkai. Projekto vykdytojai atrenko aukščiausios biologinės vertės saugius fermentuotus augalinius produktus ir pritaikė juos sveikų, saugių maisto produktų gamybai. Ypatingą dėmesį skyrė padidintos rizikos žmonių grupių mitybai (nutukimo, diabeto, širdies ir kraujagyslių, onkologinių ligų prevencijai). Šių tyrimų pagrindu bus sukurtos naujų miltinių kepinių, mėsos ir pieno produktų su fermentuotomis augalinėmis žaliavomis technologijos.

Projekto aprašymas

Kitos aktualijos

2025 03 26
Birželio 21 d. – išskirtinis GAMKA koncertas gamtos apsuptyje: žada ypatingą staigmeną
Birželio 21 dieną Kaune, VDU Botanikos sode, vyks vienas laukiamiausių vasariškų muzikos renginių – atlikėjo GAMKA koncertas. Sparčiai populiarėjantis ir už savo nesumeluotą atvirumą bei originalumą klausytojų jau pamiltas kūrėjas kviečia klausytojus į ypatingą vakarą išpuoselėtos gamtos apsuptyje. Kodėl ...
Plačiau
2025 03 26
Kviečiame į parodos atidarymą LSMU Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejuje
SMU Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejuje atidaroma paroda „Materia medica. Vaistingosios medžiagos”. Materia medica – tai augalinės, gyvūninės bei mineralinės kilmės žaliavos. Materia medica nuo neatmenamų laikų užmezgė ryšį tarp skirtingų tautų ir žemynų, apjungdama kultūros ir gamtos paveldą. Parodoje ...
Plačiau
2025 03 24
VDU Botanikos sodo mokslininkė patvirtinta Aromas Itinerarium Salutis mokslinio komiteto nare
Asociacijos Aromas Itinerarium Salutis (AIS) 3-oji Generalinė asamblėja, atsakinga už Europos Tarybos kultūros 48 kelio Europos istorinių vaistinių ir vaistinių sodų tarptautinę platformą, ratifikavo prof. habil. dr. Onos Ragažinskienės oficialų patvirtinimą AIS naująja mokslinio komiteto nare.
Plačiau
2025 03 20
Atidaryta sode išvestų uoginių augalų veislių foto paroda
  Kovo 20 d. Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sodo oranžerijos fojė atidaryta autorinė foto paroda „Gyvenimas tarp uogų“, kurioje eksponuojamos prof. dr. Remigijaus Daubaro fotografijos: jose įamžintos jo paties su bendraautore dr. Laima Česoniene išvestos ir tarptautiniu mastu ...
Plačiau