VDU Botanikos sodas

25
lapkričio

Padidintos biologinės vertės ir saugių maisto produktų kūrimas taikant augalinės žaliavos kietafazę fermentaciją bakteriocinus, produkuojančiomis pieno rūgšties bakterijomis“ (BIOFITAS)“ (2012–2013 m.)

Padidintos biologinės vertės ir saugių maisto produktų kūrimas taikant augalinės žaliavos kietafazę fermentaciją bakteriocinus, produkuojančiomis pieno rūgšties bakterijomis“ (BIOFITAS)“ (2012–2013 m.)

Tyrimai buvo atliekami sprendžiant visuomenės gyvenimo kokybės priklausomumo nuo maisto produktų kokybės ir mitybos ir jos pagerinimo problemą. Šią problemą sprendė Lietuvos universitetai: KTU, VDU ir LSMU mokslininkai, dirbantys maisto technologijos, fermentacijos, vaistinių augalų introdukcijos ir cheminės analizės srityse. Projekto metu tirta Lietuvoje auginamų baltymingų ir vaistinių – prieskoninių augalų žaliavos fermentacija pieno rūgšties bakterijomis ir gautų produktų panaudojimas naujiems maisto gaminiams kurti. Tai tikėtinai apsaugos nuo sintetinių antioksidantų ir konservantų naudojimo ir padidins maisto produktų biologinę vertę, kokybę ir saugą. Tyrimams naudota kietafazė fermentacija, kuri yra ekonomiškesnė (jai atlikti reikalinga paprastesnė, mažesnio tūrio įranga), saugesnė (esant mažam vandens kiekiui, fermentacijos metu sumažėja mikrobiologinė tarša) naujoviška technologija, lyginant ją su įprasta fermentacija skystoje fazėje. Pastaruoju metu šia fermentacija susidomėjo užsienio mokslininkai ir gamybininkai. Projekto vykdytojai atrenko aukščiausios biologinės vertės saugius fermentuotus augalinius produktus ir pritaikė juos sveikų, saugių maisto produktų gamybai. Ypatingą dėmesį skyrė padidintos rizikos žmonių grupių mitybai (nutukimo, diabeto, širdies ir kraujagyslių, onkologinių ligų prevencijai). Šių tyrimų pagrindu bus sukurtos naujų miltinių kepinių, mėsos ir pieno produktų su fermentuotomis augalinėmis žaliavomis technologijos.

Projekto aprašymas

Kitos aktualijos

2019 04 19
Botanikos sodų atstovai Kaune aptarė bendrus projektus
VDU Botanikos sode vyko Lietuvos universitetų botanikos sodų asociacijos (LUBSA) narių suvažiavimas. Posėdyje buvo apžvelgta ir patvirtinta LUBSA 2018 m. veiklos bei finansinė ataskaita. Taip pat susitikimo metu buvo nuspęsta, jog nuo liepos 1 d. LUBSAI pirmininkaus Klaipėdos universiteto ...
Plačiau
2019 04 19
Į sodo erdves sukvies jubiliejinė mokslinė-praktinė konferencija „Žmogaus ir gamtos sauga 2019“
Gegužės 8 d., trečiadienį, 13–16 val. VDU Botanikos sodo Vaistinių ir prieskoninių augalų kolekcijų sektoriuje (Vilties g. 6A, Kaunas) vyks jubiliejinės 25-osios tarptautinės mokslinės-praktinės konferencijos „Žmogaus ir gamtos sauga 2019“ seminaras. Seminaras „Mokslo žinių sklaida apie vaistinių augalų tyrimus ...
Plačiau
2019 04 16
Mokė tautinio paveldo paslapčių
VDU Botanikos sode finišavo verbų rišimo ir kiaušinių marginimo dirbtuvės su tautodailininke Jurgita Treinyte. Iš viso dirbtuvėse apsilankė daugiau kaip 400 vaikų ir suaugusių – šv. Velykas jie pasitiks išmokę tautinio paveldo paslapčių. Kiaušinius natūraliu vašku marginęs šešiametis Gustas ...
Plačiau
2019 04 12
Senjorų orientavimosi varžybose laimėjo draugystė
VDU Botanikos sodo parke ir oranžerijoje varžėsi senjorai – Pasaulinės sveikatos dienos proga jiems buvo suorganizuotos orientavimosi varžybos. Į senjorų orientavimosi varžybas VDU Botanikos sode galėjo registruotis pavieniai asmenys ir grupės. Per valandą senjorai turėjo įveikti 15 užduočių. Dvi ...
Plačiau