VDU Botanikos sodas

25
lapkričio

Padidintos biologinės vertės ir saugių maisto produktų kūrimas taikant augalinės žaliavos kietafazę fermentaciją bakteriocinus, produkuojančiomis pieno rūgšties bakterijomis“ (BIOFITAS)“ (2012–2013 m.)

Padidintos biologinės vertės ir saugių maisto produktų kūrimas taikant augalinės žaliavos kietafazę fermentaciją bakteriocinus, produkuojančiomis pieno rūgšties bakterijomis“ (BIOFITAS)“ (2012–2013 m.)

Tyrimai buvo atliekami sprendžiant visuomenės gyvenimo kokybės priklausomumo nuo maisto produktų kokybės ir mitybos ir jos pagerinimo problemą. Šią problemą sprendė Lietuvos universitetai: KTU, VDU ir LSMU mokslininkai, dirbantys maisto technologijos, fermentacijos, vaistinių augalų introdukcijos ir cheminės analizės srityse. Projekto metu tirta Lietuvoje auginamų baltymingų ir vaistinių – prieskoninių augalų žaliavos fermentacija pieno rūgšties bakterijomis ir gautų produktų panaudojimas naujiems maisto gaminiams kurti. Tai tikėtinai apsaugos nuo sintetinių antioksidantų ir konservantų naudojimo ir padidins maisto produktų biologinę vertę, kokybę ir saugą. Tyrimams naudota kietafazė fermentacija, kuri yra ekonomiškesnė (jai atlikti reikalinga paprastesnė, mažesnio tūrio įranga), saugesnė (esant mažam vandens kiekiui, fermentacijos metu sumažėja mikrobiologinė tarša) naujoviška technologija, lyginant ją su įprasta fermentacija skystoje fazėje. Pastaruoju metu šia fermentacija susidomėjo užsienio mokslininkai ir gamybininkai. Projekto vykdytojai atrenko aukščiausios biologinės vertės saugius fermentuotus augalinius produktus ir pritaikė juos sveikų, saugių maisto produktų gamybai. Ypatingą dėmesį skyrė padidintos rizikos žmonių grupių mitybai (nutukimo, diabeto, širdies ir kraujagyslių, onkologinių ligų prevencijai). Šių tyrimų pagrindu bus sukurtos naujų miltinių kepinių, mėsos ir pieno produktų su fermentuotomis augalinėmis žaliavomis technologijos.

Projekto aprašymas

Kitos aktualijos

2019 06 20
Į VDU Botanikos sodą vilios paslaptingoji „Kvapų naktis“
Liepos 19–20 d. Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodas Kaune (Ž. E. Žilibero g. 6) kvies išskirtinei pažinčiai su kvepiančiu, nepažintų formų, skonių ir savybių augalų pasauliu. Jau ne vienerius metus gausų lankytojų ratą sutraukianti „Kvapų naktis“ nebetelpa į vieną ...
Plačiau
2019 06 13
Didžiausias Lietuvoje rožynas pasiekė žydėjimo piką
VDU Botanikos sodas Kaune (Ž. E. Žilibero g. 6) kviečia pasigrožėti turtinga rožių kolekcija –  itin karšta vasaros pradžia lėmė gausų žydėjimą. Lankytojus vilioja daugiau nei 1 500 skirtingų rožių rūšių ir veislių (daugiau nei 4 000 krūmų). Šiuo ...
Plačiau
2019 06 13
Atskleidžia augalų galimybes mažinti dirvožemio taršą
Pasaulinės aplinkos apsaugos dienos proga Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sode Kaune duris atvėrė nauja gruntą valančių augalų ekspozicija. Botaninių edukacinių objektų įvairovę praplėsianti ekspozicija tampa dar viena mokymo priemone – lankytojus supažindina su augalų galimybėmis mažinti dirvožemio taršą. „VDU ...
Plačiau
2019 06 12
Renginiai VDU Botanikos sode / 2019
Gamtos mylėtojams, sodo augalų auginimo entuziastams, kultūros paveldo tyrinėtojams VDU Botanikos sodas 2019 metais žada ne vieną dešimtį įdomių renginių – seminarų, kalendorinių švenčių, mugių, parodų, edukacinių užsiėmimų, pramoginių renginių, dirbtuvių. Malonios kelionės darnoje su gamta! BIRŽELIS ŽYDI: šilokai, ...
Plačiau