VDU Botanikos sodas

25
lapkričio

Padidintos biologinės vertės ir saugių maisto produktų kūrimas taikant augalinės žaliavos kietafazę fermentaciją bakteriocinus, produkuojančiomis pieno rūgšties bakterijomis“ (BIOFITAS)“ (2012–2013 m.)

Padidintos biologinės vertės ir saugių maisto produktų kūrimas taikant augalinės žaliavos kietafazę fermentaciją bakteriocinus, produkuojančiomis pieno rūgšties bakterijomis“ (BIOFITAS)“ (2012–2013 m.)

Tyrimai buvo atliekami sprendžiant visuomenės gyvenimo kokybės priklausomumo nuo maisto produktų kokybės ir mitybos ir jos pagerinimo problemą. Šią problemą sprendė Lietuvos universitetai: KTU, VDU ir LSMU mokslininkai, dirbantys maisto technologijos, fermentacijos, vaistinių augalų introdukcijos ir cheminės analizės srityse. Projekto metu tirta Lietuvoje auginamų baltymingų ir vaistinių – prieskoninių augalų žaliavos fermentacija pieno rūgšties bakterijomis ir gautų produktų panaudojimas naujiems maisto gaminiams kurti. Tai tikėtinai apsaugos nuo sintetinių antioksidantų ir konservantų naudojimo ir padidins maisto produktų biologinę vertę, kokybę ir saugą. Tyrimams naudota kietafazė fermentacija, kuri yra ekonomiškesnė (jai atlikti reikalinga paprastesnė, mažesnio tūrio įranga), saugesnė (esant mažam vandens kiekiui, fermentacijos metu sumažėja mikrobiologinė tarša) naujoviška technologija, lyginant ją su įprasta fermentacija skystoje fazėje. Pastaruoju metu šia fermentacija susidomėjo užsienio mokslininkai ir gamybininkai. Projekto vykdytojai atrenko aukščiausios biologinės vertės saugius fermentuotus augalinius produktus ir pritaikė juos sveikų, saugių maisto produktų gamybai. Ypatingą dėmesį skyrė padidintos rizikos žmonių grupių mitybai (nutukimo, diabeto, širdies ir kraujagyslių, onkologinių ligų prevencijai). Šių tyrimų pagrindu bus sukurtos naujų miltinių kepinių, mėsos ir pieno produktų su fermentuotomis augalinėmis žaliavomis technologijos.

Projekto aprašymas

Kitos aktualijos

2021 02 18
Metų vaistažolės titulas – didžiajai dilgėlei
Puoselėjant senąsias vaistažolininkystės tradicijas, supažindinant visuomenę su vaistinių augalų įvairove, jos gausinimu ir racionaliu vartojimu, jau antrą kartą inicijuojami „Vaistinių augalų“ rinkimai, skirti Vasario 16-osios šventei paminėti. Šiemet iš 66 vaistinių augalų sąrašo metų vaistiniu augalu išrinkta didžioji dilgėlė ...
Plačiau
2021 02 17
Gamtos trapumą įkūnijo sniego orangutanai VDU Botanikos sode
Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sode „apsigyveno“ beveik dviejų metrų aukščio orangutanė mama Eglė, švelniai glaudžianti prie savęs mažylį Ąžuolą: tokią sniego skulptūrą sukūrė Lietuvoje gyvenantis belgų skulptorius René Maria N. Maes. Idėjos iniciatoriai – profesorės Birutės Galdikas fondo ...
Plačiau
2021 02 17
Botanikos sodas karantino metu: nuo eksperimentų transliacijų iki virtualių ekskursijų
Nors dėl karantino apribojimų į Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodą lankytojai patekti negali, ieškoma naujų ir inovatyvių informacijos sklaidos būdų jiems pasiekti bei palaikyti abipusį ryšį ir bendrystę. Karantinas koreguoja, bet nesustabdo Botanikos sodo darbo: pasitelkiamos informacinės technologijos, nuotolinio ...
Plačiau
2021 02 15
Kviečia dalyvauti 27-oji tarptautinė konferencija „ŽMOGAUS IR GAMTOS SAUGA 2021“
Dalyvius registruotis kviečia jau 27 kartą organizuojama kasmetinė tarptautinė konferencija „Žmogaus ir gamtos sauga 2021“. Konferencijos metu seminaru „Mokslo žinių sklaida apie vaistinių augalų tyrimus ir racionalų panaudojimą“  bus paminėtas farmakognosto, botaniko, vienuolio Jurgio Ambraziejaus Pabrėžos (1771–1849) mokslinės, pedagoginės, ...
Plačiau