VDU Botanikos sodas

25
lapkričio

Padidintos biologinės vertės ir saugių maisto produktų kūrimas taikant augalinės žaliavos kietafazę fermentaciją bakteriocinus, produkuojančiomis pieno rūgšties bakterijomis“ (BIOFITAS)“ (2012–2013 m.)

Padidintos biologinės vertės ir saugių maisto produktų kūrimas taikant augalinės žaliavos kietafazę fermentaciją bakteriocinus, produkuojančiomis pieno rūgšties bakterijomis“ (BIOFITAS)“ (2012–2013 m.)

Tyrimai buvo atliekami sprendžiant visuomenės gyvenimo kokybės priklausomumo nuo maisto produktų kokybės ir mitybos ir jos pagerinimo problemą. Šią problemą sprendė Lietuvos universitetai: KTU, VDU ir LSMU mokslininkai, dirbantys maisto technologijos, fermentacijos, vaistinių augalų introdukcijos ir cheminės analizės srityse. Projekto metu tirta Lietuvoje auginamų baltymingų ir vaistinių – prieskoninių augalų žaliavos fermentacija pieno rūgšties bakterijomis ir gautų produktų panaudojimas naujiems maisto gaminiams kurti. Tai tikėtinai apsaugos nuo sintetinių antioksidantų ir konservantų naudojimo ir padidins maisto produktų biologinę vertę, kokybę ir saugą. Tyrimams naudota kietafazė fermentacija, kuri yra ekonomiškesnė (jai atlikti reikalinga paprastesnė, mažesnio tūrio įranga), saugesnė (esant mažam vandens kiekiui, fermentacijos metu sumažėja mikrobiologinė tarša) naujoviška technologija, lyginant ją su įprasta fermentacija skystoje fazėje. Pastaruoju metu šia fermentacija susidomėjo užsienio mokslininkai ir gamybininkai. Projekto vykdytojai atrenko aukščiausios biologinės vertės saugius fermentuotus augalinius produktus ir pritaikė juos sveikų, saugių maisto produktų gamybai. Ypatingą dėmesį skyrė padidintos rizikos žmonių grupių mitybai (nutukimo, diabeto, širdies ir kraujagyslių, onkologinių ligų prevencijai). Šių tyrimų pagrindu bus sukurtos naujų miltinių kepinių, mėsos ir pieno produktų su fermentuotomis augalinėmis žaliavomis technologijos.

Projekto aprašymas

Kitos aktualijos

2019 02 14
Meilės dieną pražydo leopardinis amorfofalas
Vasario 14-ąją, meilės ir romantikos dieną, VDU Botanikos sode Kaune pražydo neromantiškai vadinami augalai. Lavongėlėmis, velnio liežuviais, gyvatės palmėmis vadinami leopardiniai amorfofalai (Amorphophallus konjac) egzotikos mėgėjus traukia dėl savo neįprastos formos ir specifinio, nemalonaus,  pūvančią mėsą primenančio kvapo. „Leopardiniai ...
Plačiau
2019 02 07
Botanikos sode užsimezgė tekstilės ir kaktusų draugystė
VDU Botanikos sodo oranžerijoje duris atvėrė menininkės, daugelio parodų Lietuvoje ir užsienyje dalyvės Jūratės Petruškevičienės tekstilės darbų fotografijų paroda „Rinkoto herbariumas“. Parodos atidaryme susirinkusieji pamatė ir pajuto Metelių regioniniame parke esančio Rinkoto botaninio draustinio augmenijos dvasią: oranžerijos kaktusyne įvairiose ...
Plačiau
2019 02 05
VDU Botanikos sode startavo seminarų ciklas
VDU Botanikos sode vyko pirmasis seminarų ciklo, skirto sodininkams, gėlininkams ir kitiems gamtos mylėtojams, seminaras. Šįkart susirinkusieji sėmiasi žinių iš dr. Kęstučio Malinausko apie sezoninę sodo augalų priežiūrą. Seminare „Sezoninė sodo augalų priežiūra. Vynuogės, aktinidijos, avietės, serbentai, braškės ir ...
Plačiau
2019 02 05
Paminėjo pasaulinę pelkių dieną
Vasario 2-ąją kasmet minima pasaulinė pelkių diena. Pelkių apsaugai skirtas tarptautinis susitarimas buvo pasirašytas 1971 m. vasario 2 dieną Irano mieste Ramsare. Pagal Ramsaro konvenciją saugomos visos planetos išlikimui svarbios pelkės. VDU Botanikos sodo darbuotojai vyresn. mokslo darbuotojas prof. Remigijus ...
Plačiau