VDU Botanikos sodas

25
lapkričio

Padidintos biologinės vertės ir saugių maisto produktų kūrimas taikant augalinės žaliavos kietafazę fermentaciją bakteriocinus, produkuojančiomis pieno rūgšties bakterijomis“ (BIOFITAS)“ (2012–2013 m.)

Padidintos biologinės vertės ir saugių maisto produktų kūrimas taikant augalinės žaliavos kietafazę fermentaciją bakteriocinus, produkuojančiomis pieno rūgšties bakterijomis“ (BIOFITAS)“ (2012–2013 m.)

Tyrimai buvo atliekami sprendžiant visuomenės gyvenimo kokybės priklausomumo nuo maisto produktų kokybės ir mitybos ir jos pagerinimo problemą. Šią problemą sprendė Lietuvos universitetai: KTU, VDU ir LSMU mokslininkai, dirbantys maisto technologijos, fermentacijos, vaistinių augalų introdukcijos ir cheminės analizės srityse. Projekto metu tirta Lietuvoje auginamų baltymingų ir vaistinių – prieskoninių augalų žaliavos fermentacija pieno rūgšties bakterijomis ir gautų produktų panaudojimas naujiems maisto gaminiams kurti. Tai tikėtinai apsaugos nuo sintetinių antioksidantų ir konservantų naudojimo ir padidins maisto produktų biologinę vertę, kokybę ir saugą. Tyrimams naudota kietafazė fermentacija, kuri yra ekonomiškesnė (jai atlikti reikalinga paprastesnė, mažesnio tūrio įranga), saugesnė (esant mažam vandens kiekiui, fermentacijos metu sumažėja mikrobiologinė tarša) naujoviška technologija, lyginant ją su įprasta fermentacija skystoje fazėje. Pastaruoju metu šia fermentacija susidomėjo užsienio mokslininkai ir gamybininkai. Projekto vykdytojai atrenko aukščiausios biologinės vertės saugius fermentuotus augalinius produktus ir pritaikė juos sveikų, saugių maisto produktų gamybai. Ypatingą dėmesį skyrė padidintos rizikos žmonių grupių mitybai (nutukimo, diabeto, širdies ir kraujagyslių, onkologinių ligų prevencijai). Šių tyrimų pagrindu bus sukurtos naujų miltinių kepinių, mėsos ir pieno produktų su fermentuotomis augalinėmis žaliavomis technologijos.

Projekto aprašymas

Kitos aktualijos

2019 08 05
Jaunųjų gamtininkų dienos stovykla
Tegul vaikų vasara būna turininga! VDU Botanikos sodas kviečia į Jaunųjų gamtininkų dienos stovyklą: linksmieji eksperimentai, floristikos dirbtuvėlės, išvykos, daug laiko gryname ore, orientacinės varžybos, nauji draugai ir puikios edukatorės. Išsamesnė informacija ir registracija tel. +370 (610) 49469, el. p. ...
Plačiau
2019 07 21
„Kvapų naktis“ VDU Botanikos sode subūrė ir užbūrė tūkstančius lankytojų
Liepos 19–20 d. VDU Botanikos sodas tapo muzikos, edukacijų, prisistatymų, pažinimo, degustacijų, sveikatinimo oaze.  Čia gausų lankytojų būrį sutraukė tradicija tapęs renginys „Kvapų naktis“. „Šeštą kartą organizuotas renginys šiemet išaugo į dviejų dienų festivalį. Botanikos sodo erdvėse klausytis koncertų, ...
Plačiau
2019 07 16
„Kvapų nakties“ PROGRAMA
Liepos 19–20 d. Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodas (Ž. E. Žilibero g. 6, Kaunas) kvies išskirtinei pažinčiai su kvepiančiu, nepažintų formų, skonių ir savybių augalų pasauliu. Renginyje „Kvapų naktis“ duris vers grožio, amatų, skonių, kvapų, kūrėjų kiemelis su daugybe ...
Plačiau
2019 07 15
Įspūdingoji „Kvapų naktis“ užlies VDU Botanikos sodo erdves
Liepos 19–20 d. Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodas (Ž. E. Žilibero g. 6, Kaunas) jau šeštą kartą suburs gamtos, kultūros mylėtojus – viename didžiausių savo renginių „Kvapų naktis“ siūlys plačią paskaitų, edukacijų, ekskursijų paletę, leis pasitelkti skirtingas jusles išgirsti, ...
Plačiau