VDU Botanikos sodas

25
lapkričio

Padidintos biologinės vertės ir saugių maisto produktų kūrimas taikant augalinės žaliavos kietafazę fermentaciją bakteriocinus, produkuojančiomis pieno rūgšties bakterijomis“ (BIOFITAS)“ (2012–2013 m.)

Padidintos biologinės vertės ir saugių maisto produktų kūrimas taikant augalinės žaliavos kietafazę fermentaciją bakteriocinus, produkuojančiomis pieno rūgšties bakterijomis“ (BIOFITAS)“ (2012–2013 m.)

Tyrimai buvo atliekami sprendžiant visuomenės gyvenimo kokybės priklausomumo nuo maisto produktų kokybės ir mitybos ir jos pagerinimo problemą. Šią problemą sprendė Lietuvos universitetai: KTU, VDU ir LSMU mokslininkai, dirbantys maisto technologijos, fermentacijos, vaistinių augalų introdukcijos ir cheminės analizės srityse. Projekto metu tirta Lietuvoje auginamų baltymingų ir vaistinių – prieskoninių augalų žaliavos fermentacija pieno rūgšties bakterijomis ir gautų produktų panaudojimas naujiems maisto gaminiams kurti. Tai tikėtinai apsaugos nuo sintetinių antioksidantų ir konservantų naudojimo ir padidins maisto produktų biologinę vertę, kokybę ir saugą. Tyrimams naudota kietafazė fermentacija, kuri yra ekonomiškesnė (jai atlikti reikalinga paprastesnė, mažesnio tūrio įranga), saugesnė (esant mažam vandens kiekiui, fermentacijos metu sumažėja mikrobiologinė tarša) naujoviška technologija, lyginant ją su įprasta fermentacija skystoje fazėje. Pastaruoju metu šia fermentacija susidomėjo užsienio mokslininkai ir gamybininkai. Projekto vykdytojai atrenko aukščiausios biologinės vertės saugius fermentuotus augalinius produktus ir pritaikė juos sveikų, saugių maisto produktų gamybai. Ypatingą dėmesį skyrė padidintos rizikos žmonių grupių mitybai (nutukimo, diabeto, širdies ir kraujagyslių, onkologinių ligų prevencijai). Šių tyrimų pagrindu bus sukurtos naujų miltinių kepinių, mėsos ir pieno produktų su fermentuotomis augalinėmis žaliavomis technologijos.

Projekto aprašymas

Kitos aktualijos

2023 03 24
Pirmadienį ir dalį antradienio (kovo 27-28 d.) oranžerija ir drugių paroda nelankoma
DĖMESIO: informuojame, kad dėl sanitarinių darbų oranžerijoje lankymasis bus apribotas: kovo 27 d., pirmadienį, VDU Botanikos sodo oranžerija ir Tropinių drugių paroda lankytojams bus uždaryta; kovo 28 d., antradienį, oranžerija ir drugių paroda lankytojus priims nuo 14 val. Atsiprašome ...
Plačiau
2023 03 15
Į oranžeriją sugrįžo tropiniai drugiai: eksponuojami kartu su orchidėjomis
Kol pavasaris neskuba ateiti, pasimėgauti tropikų šiluma ir spalvomis kviečia Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sodo oranžerija Kaune, kurioje nuo kovo 15 d. atidaryta tropinių drugių paroda. Įprastai tradicinę drugių parodą Botanikos sodas eksponuodavo ir lankytojus atogrąžų šiluma bei ...
Plačiau
2023 03 14
Su šimto metų gimtadieniu pasveikino pražydęs „šimtmečio augalas“
Panašu, kad su šimtuoju gimtadieniu Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodą Kaune sveikina ir augalai: sodo oranžerijoje pražydo ypač retai savo žiedais nustebinanti Agave mitis. Jau du dešimtmečius botanikos sode auginamas augalas savo žiedynkotį išleido dar rudenį ir į viršų ...
Plačiau
2023 03 10
2023 metų vaistiniu augalu išrinktas čiobrelis
Puoselėjant senąsias vaistažolininkystės tradicijas, supažindinant visuomenę su vaistinių augalų įvairove, jos gausinimu ir racionaliu vartojimu, Vytauto Didžiojo universitetas (VDU), Lietuvos farmacijos sąjunga ir UAB „Švenčionių vaistažolės“ organizavo „Vaistinio augalo 2023“ rinkimus. Šie tradicija tampantys rinkimai šiemet skirti paminėti VDU ...
Plačiau