VDU Botanikos sodas

25
lapkričio, 2015

Padidintos biologinės vertės ir saugių maisto produktų kūrimas taikant augalinės žaliavos kietafazę fermentaciją bakteriocinus, produkuojančiomis pieno rūgšties bakterijomis“ (BIOFITAS)“ (2012–2013 m.)

Padidintos biologinės vertės ir saugių maisto produktų kūrimas taikant augalinės žaliavos kietafazę fermentaciją bakteriocinus, produkuojančiomis pieno rūgšties bakterijomis“ (BIOFITAS)“ (2012–2013 m.)

Tyrimai buvo atliekami sprendžiant visuomenės gyvenimo kokybės priklausomumo nuo maisto produktų kokybės ir mitybos ir jos pagerinimo problemą. Šią problemą sprendė Lietuvos universitetai: KTU, VDU ir LSMU mokslininkai, dirbantys maisto technologijos, fermentacijos, vaistinių augalų introdukcijos ir cheminės analizės srityse. Projekto metu tirta Lietuvoje auginamų baltymingų ir vaistinių – prieskoninių augalų žaliavos fermentacija pieno rūgšties bakterijomis ir gautų produktų panaudojimas naujiems maisto gaminiams kurti. Tai tikėtinai apsaugos nuo sintetinių antioksidantų ir konservantų naudojimo ir padidins maisto produktų biologinę vertę, kokybę ir saugą. Tyrimams naudota kietafazė fermentacija, kuri yra ekonomiškesnė (jai atlikti reikalinga paprastesnė, mažesnio tūrio įranga), saugesnė (esant mažam vandens kiekiui, fermentacijos metu sumažėja mikrobiologinė tarša) naujoviška technologija, lyginant ją su įprasta fermentacija skystoje fazėje. Pastaruoju metu šia fermentacija susidomėjo užsienio mokslininkai ir gamybininkai. Projekto vykdytojai atrenko aukščiausios biologinės vertės saugius fermentuotus augalinius produktus ir pritaikė juos sveikų, saugių maisto produktų gamybai. Ypatingą dėmesį skyrė padidintos rizikos žmonių grupių mitybai (nutukimo, diabeto, širdies ir kraujagyslių, onkologinių ligų prevencijai). Šių tyrimų pagrindu bus sukurtos naujų miltinių kepinių, mėsos ir pieno produktų su fermentuotomis augalinėmis žaliavomis technologijos.

Projekto aprašymas

Kitos aktualijos

2025 10 30
Nauja edukacija: bičių pasaulis ir kalėdinės žvakės gamybos dirbtuvės
Kviečiame į edukaciją „Bitės, vaškas ir šviesos stebuklas“ VDU Botanikos sode! Bitininkė Zita Trusilevičienė supažindins su bičių pasauliu, jų produktais ir pakvies pasigaminti savo kalėdinę žvakę iš natūralaus vaško. Po edukacijos – apsilankymas Tropiniame drugių sode.
Plačiau
2025 10 29
Paroda oranžerijoje SĖKLŲ PORTRETAI
VDU Botanikos sodo kaktusyne eksponuojama Kauno Antano Martinaičio dailės mokyklos paroda „Sėklų portretai“. Jaunieji dailininkai (9–11 m.) savo darbuose atskleidžia augalų gyvybės ciklą – nuo žiedo iki sėklos, vaizduodami laukinių ir kultūrinių augalų sėklas, vaisius bei jų formas tarp ...
Plačiau
2025 10 29
Į Tropinį sodą sugrįžo drugiai! Paroda – nuo spalio 20 d. iki gruodžio 23 d.
VDU Botanikos sodo oranžerijoje nuo spalio 20 d. iki gruodžio 23 d. vėl skraido tropiniai drugiai! Šiemet lankytojų laukia šešios skirtingos drugių siuntos ir kiekvieną šeštadienį – edukacijos vaikams bei šeimoms. Atraskite spalvingą tropinį pasaulį su mėlynaisiais morfais ir ...
Plačiau
2025 10 22
Putinų, šeivamedžių ir šaltalankių tyrimai – tarp konferencijos „Nuo lauko iki stalo“ akcentų
Tarptautinėje konferencijoje „Nuo lauko iki stalo“ Kaune pristatyti VDU Botanikos sodo mokslininkų tyrimai apie vietinių augalų – putinų, šeivamedžių, šaltalankių – biopotencialą tvariai maisto ir farmacijos pramone
Plačiau