VDU Botanikos sodas

25
lapkričio

Padidintos biologinės vertės ir saugių maisto produktų kūrimas taikant augalinės žaliavos kietafazę fermentaciją bakteriocinus, produkuojančiomis pieno rūgšties bakterijomis“ (BIOFITAS)“ (2012–2013 m.)

Padidintos biologinės vertės ir saugių maisto produktų kūrimas taikant augalinės žaliavos kietafazę fermentaciją bakteriocinus, produkuojančiomis pieno rūgšties bakterijomis“ (BIOFITAS)“ (2012–2013 m.)

Tyrimai buvo atliekami sprendžiant visuomenės gyvenimo kokybės priklausomumo nuo maisto produktų kokybės ir mitybos ir jos pagerinimo problemą. Šią problemą sprendė Lietuvos universitetai: KTU, VDU ir LSMU mokslininkai, dirbantys maisto technologijos, fermentacijos, vaistinių augalų introdukcijos ir cheminės analizės srityse. Projekto metu tirta Lietuvoje auginamų baltymingų ir vaistinių – prieskoninių augalų žaliavos fermentacija pieno rūgšties bakterijomis ir gautų produktų panaudojimas naujiems maisto gaminiams kurti. Tai tikėtinai apsaugos nuo sintetinių antioksidantų ir konservantų naudojimo ir padidins maisto produktų biologinę vertę, kokybę ir saugą. Tyrimams naudota kietafazė fermentacija, kuri yra ekonomiškesnė (jai atlikti reikalinga paprastesnė, mažesnio tūrio įranga), saugesnė (esant mažam vandens kiekiui, fermentacijos metu sumažėja mikrobiologinė tarša) naujoviška technologija, lyginant ją su įprasta fermentacija skystoje fazėje. Pastaruoju metu šia fermentacija susidomėjo užsienio mokslininkai ir gamybininkai. Projekto vykdytojai atrenko aukščiausios biologinės vertės saugius fermentuotus augalinius produktus ir pritaikė juos sveikų, saugių maisto produktų gamybai. Ypatingą dėmesį skyrė padidintos rizikos žmonių grupių mitybai (nutukimo, diabeto, širdies ir kraujagyslių, onkologinių ligų prevencijai). Šių tyrimų pagrindu bus sukurtos naujų miltinių kepinių, mėsos ir pieno produktų su fermentuotomis augalinėmis žaliavomis technologijos.

Projekto aprašymas

Kitos aktualijos

2019 01 15
Seime analizavo probleminius miškų kirtimo klausimus
VDU mokslininkai dr. habil. Remigijus Daubaras ir dr. Laima Česonienė LR Seime dalyvavo spaudos konferencijoje, skirtoje LR Miškų įstatymo siūlomoms pataisoms pristatyti ir aptarti galimus Miško kirtimo taisyklių pakeitimus. Konferencijoje buvo svarstomos Seimo nario Lino Balsio teikiamos pataisos dėl ...
Plačiau
2019 01 09
Viduržiemis VDU Botanikos sode
VDU Botanikos sodas kviečia švęsti VIDURŽIEMĮ! Šventės programoje – ypatingai apšviesta oranžerija, skirtingose vietose skambantys kanklių, pianino, saksofono bei kitų instrumentų garsai bei solistų balsai, ekskursijų vadovo pasakojimai ir maloniai šildanti Botanikos sodo arbata. Renginio vedėjas ir režisierius Viktoras ...
Plačiau
2019 01 09
Rožyne viešėjo rožių žinovas iš Belgijos
VDU Botanikos sode apsilankė rožių entuziastas, augintojas, rožių festivalių organizatorius André Casteels. Svečias iš Belgijos domėjosi rožių auginimo specifika mūsų klimato zonoje: subtilumus su pavyzdžiais jam atskleidė vyresnioji VDU Botanikos sodo botaninių kolekcijų kuratorė Dovilė Rylienė. „Su svečiu buvo ...
Plačiau
2018 12 06
Advento akcentas – Biblijos augalų paroda VDU Botanikos sode
Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sode (Ž. E. Žilibero g. 6, Kaunas) duris atvėrė adventinio laikotarpio tradicija tapusi  Biblijos augalų paroda. Jos lankytojus Bažnyčios ir Botanikos sodo atstovai ne tik supažindino su Šv. Rašte minimais augalais, bet ir kvietė šiuos ...
Plačiau