VDU Botanikos sodas

17
rugsėjo

„Derliaus šventėje“ – nemokamos paskaitos ir sodo gėrybių degustacijos

Rugsėjo 30 d., šeštadienį, nuo 12 val.  VDU Botanikos sode (Ž. E. Žilibero g. 6) šurmuliuos „Derliaus šventė“, kuri lankytojams siūlys nemokamas paskaitas, ekskursijas, kvies degustuoti sodo gėrybes, atsigaivinti šviežiai spaudžiamomis sultimis ir gėrėtis meninėmis kompozicijomis. Siūloma plati bei „skani“ programa ir suteiks žinių, ir leis pajusti neatrastų, netikėtų skonių.

„Derliaus šventė“ VDU Botanikos sode tampa gražia tradicija. Šiemet siūlysime dar daugiau įdomių veiklų įvairaus amžiaus žmonėms. Kviesime sužinoti, kodėl verta auginti bulves raudonu ir violetiniu minkštimu, kokiomis naudingosiomis savybėmis pasižymi neįnoringasis moliūgas, kaip galima praturtinti sultis, siūlysime susipažinti su daiginimo magija. Tuomet lankytojai pasivaikščios po ąžuolais ir sužinos, kaip mėgsta žiemoti rožės“, – apie šventę pasakojo VDU Botanikos sodo Paslaugų ir edukacijos skyriaus vadovė Kristina Mulevičienė. „Derliaus šventėje“ garuos VDU Botanikos sodo gėrybių sriuba, lankytojai gers vietoje spaudžiamas sultis, degustuos šiųmečio derliaus delikatesus. Gerą nuotaiką kurs folkloro ansambliai „Linago“ ir „Alda“, „Decofest“ ir Kauno kolegijos sukurtos meninės kompozicijos. RENGINYS NEMOKAMAS. Galioja įėjimo į parką bilietas.

Šventės programa

Paskaitos salos namelyje:

12.30–13.30 val. „Daiginimo magija“ (ASU Agronomijos fakultetas, dr. Skaidra Kordušienė). Degustacija.
13.30–14.00 val. „Kodėl verta auginti bulves raudonu ir violetiniu minkštimu?“ (ASU Agronomijos fakultetas, dr. Nijolė Vaitkevičienė). Įdomesnių bulvių veislių paroda, degustacija.
14.00–15.00 val. „Vertingas, naudingas, neįnoringas ponas moliūgas“ (ASU Agronomijos fakultetas, doc. dr. Jurgita Kulaitienė, dr. Judita Černiauskienė).

Parke ir rožyne:

13.30 val. parke – „Pasivaikščiojimas po ąžuolais“ (VDU Botanikos sodo botaninių kolekcijų kuratorė Jolanta Šabūnaitė).
14.30 val. rožyne – „Kaip teisingai paruošti rožes žiemai?“ (VDU Botanikos sodo botaninių kolekcijų kuratorė Donata Jaciuvienė).

Saloje:

12.00–16.00 val. „Sulčių praturtinimas aktyviais komponentais“ (Kauno kolegija, Maisto technologijos katedra, dr. Ingrida Kraujutienė, dr. Aušra Šimonėlienė). Degustacija.
13.30 val. VDU Botanikos sodo gėrybių sriubos „Gomurio džiaugsmas“ degustacija.
14.15 val. vilkšunio Kiros iš Gyvūnų globos ir kontrolės tarnybos „Nuaras“ pasirodymas.

Rugsėjo 30 d. vyksiančios šventės išvakarėse vyks „Derliaus šventė“, orientuota į mažuosius dalyvius. Šventės metu vyks konkursas „Rudens gėrybės“, šurmuliuos „Rudens turgelis“ , vaikai bus kviečiami į edukacinio daržo gėrybių degustaciją, vyks nuotaikingi muzikiniai ir linksmosios šunytės Kiros iš Gyvūnų globos ir kontrolės tarnybos „Nuaras“ pasirodymai. Apie rugsėjo 29 d. vyksiančią „Derliaus šventę“ mažiesiems dalyviams buvo informuotos mokyklos ir darželiai, jų ugdytiniai registravosi ir jau atnešė menines kompozicijas vyksiančiam konkursui.

Kitos aktualijos

2020 09 25
Biotechnologijai skirta tarptautinė doktorantų mokykla
Rugsėjo 22–26 d. Vytauto Didžiojo universiteto Gamtos mokslų fakultete vykdoma tarptautinio Europos socialinio fondo projekto „Tarptautinės tarpdisciplininės biomedicinos ir farmacijos mokslų doktorantūros studijos Baltstogės medicinos universitete“ dalis – tarptautinė doktorantų mokykla „Biotechnologija medicinoje ir farmacijoje“.  Šioje mokykloje paskaitas skaitė ...
Plačiau
2020 09 23
Kviečia pasinaudoti kultūros paso galimybėmis
Puiki naujiena iš VDU Botanikos sodo Kaune – nuo šiol esame KULTŪROS PASO paslaugų tiekėjai! Kviečiame visos Lietuvos mokyklas pasinaudoti šia galimybe – atvykti į edukacijas „Augmenija – šalių kultūros atspindys“. Programa skirta 1–10 klasių moksleiviams. Edukacijos metu mokiniai ...
Plačiau
2020 09 21
Kaštainis ir kaštonas – ne giminės
Paprastąjį kaštoną (Aesculus hippocastanum) pažįsta bene kiekvienas, tačiau jo sėklos dažnai maišomos su valgomojo kaštainio (Castanea sativa) vaisiais. Vieni jų yra valgomi ir maistingi, kiti tinka floristikoje bei gamina cheminį junginį, kuris švyti ultravioletinėje šviesoje. Apie šių augalų skirtumus, ...
Plačiau
2020 09 16
Įrodo praktiškai: apyniai Lietuvoje puikiai auga ir gali būti auginami alaus gamybai
Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sode įkurtame unikaliame apynyne vyko derliaus ėmimo ceremonija. Šia švietėjiška veikla siekiama ne tik parodyti, kaip apyniai auginami ir kuo skiriasi skirtingų veislių derlius, bet ir įrodyti, kad alaus gamybai nebūtina įsigyti apynių spurgų iš ...
Plačiau