VDU Botanikos sodas

25
lapkričio

Padidintos biologinės vertės ir saugių maisto produktų kūrimas taikant augalinės žaliavos kietafazę fermentaciją bakteriocinus, produkuojančiomis pieno rūgšties bakterijomis“ (BIOFITAS)“ (2012–2013 m.)

Padidintos biologinės vertės ir saugių maisto produktų kūrimas taikant augalinės žaliavos kietafazę fermentaciją bakteriocinus, produkuojančiomis pieno rūgšties bakterijomis“ (BIOFITAS)“ (2012–2013 m.)

Tyrimai buvo atliekami sprendžiant visuomenės gyvenimo kokybės priklausomumo nuo maisto produktų kokybės ir mitybos ir jos pagerinimo problemą. Šią problemą sprendė Lietuvos universitetai: KTU, VDU ir LSMU mokslininkai, dirbantys maisto technologijos, fermentacijos, vaistinių augalų introdukcijos ir cheminės analizės srityse. Projekto metu tirta Lietuvoje auginamų baltymingų ir vaistinių – prieskoninių augalų žaliavos fermentacija pieno rūgšties bakterijomis ir gautų produktų panaudojimas naujiems maisto gaminiams kurti. Tai tikėtinai apsaugos nuo sintetinių antioksidantų ir konservantų naudojimo ir padidins maisto produktų biologinę vertę, kokybę ir saugą. Tyrimams naudota kietafazė fermentacija, kuri yra ekonomiškesnė (jai atlikti reikalinga paprastesnė, mažesnio tūrio įranga), saugesnė (esant mažam vandens kiekiui, fermentacijos metu sumažėja mikrobiologinė tarša) naujoviška technologija, lyginant ją su įprasta fermentacija skystoje fazėje. Pastaruoju metu šia fermentacija susidomėjo užsienio mokslininkai ir gamybininkai. Projekto vykdytojai atrenko aukščiausios biologinės vertės saugius fermentuotus augalinius produktus ir pritaikė juos sveikų, saugių maisto produktų gamybai. Ypatingą dėmesį skyrė padidintos rizikos žmonių grupių mitybai (nutukimo, diabeto, širdies ir kraujagyslių, onkologinių ligų prevencijai). Šių tyrimų pagrindu bus sukurtos naujų miltinių kepinių, mėsos ir pieno produktų su fermentuotomis augalinėmis žaliavomis technologijos.

Projekto aprašymas

Kitos aktualijos

2024 03 28
Kviečiame žiūrėti paskaitos įrašą “Europos sveikatos sąjunga: pasiūlymai ateities kartoms”
2024 03 28 Dalijamės ir kviečiame žiūrėti seminaro-paskaitos įrašą Europos sveikatos aktualijų, iššūkių bei sprendimų tema, kuriame pristatomas leidinys „Europos sveikatos sąjunga: pasiūlymai ateities kartoms“. Pranešėjas – Vytenis Povilas Andriukaitis, Pasaulio sveikatos organizacijos specialusis pasiuntinys Europos regionui, kadenciją baigęs ...
Plačiau
2024 03 25
VDU Botanikos sodas prisijungė prie klasterio „Žaliasis intelektas“
„Žaliasis intelektas“ – Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijoje (VDU ŽŪA) įkurtas klasteris, kurio tikslas yra būti platforma, skirta dar veiksmingesniam mokslo, studijų ir verslo bei socialinių partnerių bendradarbiavimui, taip pat sudaryti palankesnes sąlygas pačių į klasterį „Žaliasis intelektas“ ...
Plačiau
2024 03 21
VDU Botanikos sodo vaistinių augalų skyrius tapo tarptautinio HPMG tinklo nariu
Prof. habil. dr. Ona Ragažinskienė VDU Botanikos sodo vaistinių augalų skyriaus ir LSMU Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos muziejaus mokslinės – praktinės veiklos pripažinimas ir patvirtinimas, tapus Europos tarybos kultūros paveldo, tarptautinio Istorinių vaistinių ir vaistinių sodų (HPMG) tinklo ...
Plačiau
2024 03 13
Ieškome kolegos: BOTANIKOS SODO EDUKATORIAUS (-ĖS)!
Į savo komandą kviečiame Botanikos sodo edukatorių (-ę)! Gal tai TU? Tau reikės: ruošti ir vesti edukacinius užsiėmimus; rengti edukacinių užsiėmimų aprašus bei medžiagą jų vedimui; rūpintis edukaciniams užsiėmimams bei renginiams skirtų priemonių įsigijimu ir jas prižiūrėti; kurti ir ...
Plačiau