VDU Botanikos sodas

25
lapkričio

Padidintos biologinės vertės ir saugių maisto produktų kūrimas taikant augalinės žaliavos kietafazę fermentaciją bakteriocinus, produkuojančiomis pieno rūgšties bakterijomis“ (BIOFITAS)“ (2012–2013 m.)

Padidintos biologinės vertės ir saugių maisto produktų kūrimas taikant augalinės žaliavos kietafazę fermentaciją bakteriocinus, produkuojančiomis pieno rūgšties bakterijomis“ (BIOFITAS)“ (2012–2013 m.)

Tyrimai buvo atliekami sprendžiant visuomenės gyvenimo kokybės priklausomumo nuo maisto produktų kokybės ir mitybos ir jos pagerinimo problemą. Šią problemą sprendė Lietuvos universitetai: KTU, VDU ir LSMU mokslininkai, dirbantys maisto technologijos, fermentacijos, vaistinių augalų introdukcijos ir cheminės analizės srityse. Projekto metu tirta Lietuvoje auginamų baltymingų ir vaistinių – prieskoninių augalų žaliavos fermentacija pieno rūgšties bakterijomis ir gautų produktų panaudojimas naujiems maisto gaminiams kurti. Tai tikėtinai apsaugos nuo sintetinių antioksidantų ir konservantų naudojimo ir padidins maisto produktų biologinę vertę, kokybę ir saugą. Tyrimams naudota kietafazė fermentacija, kuri yra ekonomiškesnė (jai atlikti reikalinga paprastesnė, mažesnio tūrio įranga), saugesnė (esant mažam vandens kiekiui, fermentacijos metu sumažėja mikrobiologinė tarša) naujoviška technologija, lyginant ją su įprasta fermentacija skystoje fazėje. Pastaruoju metu šia fermentacija susidomėjo užsienio mokslininkai ir gamybininkai. Projekto vykdytojai atrenko aukščiausios biologinės vertės saugius fermentuotus augalinius produktus ir pritaikė juos sveikų, saugių maisto produktų gamybai. Ypatingą dėmesį skyrė padidintos rizikos žmonių grupių mitybai (nutukimo, diabeto, širdies ir kraujagyslių, onkologinių ligų prevencijai). Šių tyrimų pagrindu bus sukurtos naujų miltinių kepinių, mėsos ir pieno produktų su fermentuotomis augalinėmis žaliavomis technologijos.

Projekto aprašymas

Kitos aktualijos

2018 05 18
Augalų žavadienis 2018
Kasmetinė žavėjimosi augalais šventė – „Augalų žavadienis“ – ir vėl sukvietė didelius ir mažus į VDU Botanikos sodą Kaune. Tradiciškai šventę pradėjo gausi moksleivių ir darželinukų eisena: gėlėmis, vainikais ir gamtiniais motyvais pasipuošę vaikai klausėsi šventinio koncerto ir skanavo ...
Plačiau
2018 05 14
Skelbiame rododendrų žydėjimo savaitę!
Beveik pusę amžiaus kurtoje, per 80 veislių demonstruojančioje Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodo rododendrų ekspozicijoje – pats žydėjimas. Itin ryškių spalvų margumyne puikuojasi ir lankytojų žvilgsnius traukia iš viso pasaulio surinkta turtinga šių „rožės medžiais“ pavadintų krūmų ir medelių ...
Plačiau
2018 05 09
Gegužės 9-11 dienomis oranžerija nelankoma
DĖMESIO: informuojame, kad nuo gegužės 9 d. 12:00 val. iki gegužės 11 d. VDU Botanikos sodo oranžerija nelankoma. Atsiprašome už nepatogumus ir kviečiame apsilankyti nuo gegužės 12 d. (šeštadienio).
Plačiau
2018 05 08
Kviečia į seminarą „Plynųjų kirtimų poveikis miško ekosistemų biologinei įvairovei“
Vykdant Nacionalinės mokslo programos „Agro-, miško ir vandens ekosistemų tvarumas“ projektą „Plynųjų kirtimų poveikio miško ekosistemų biologinės įvairovės dinamikai tyrimai“ (SIT-1/2015), organizuojamas mokslinis-praktinis seminaras „Plynųjų kirtimų poveikis  miško ekosistemų biologinei įvairovei“. Seminaras vyks gegužės 17 d., Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijoje, ...
Plačiau