VDU Botanikos sodas

25
lapkričio

Padidintos biologinės vertės ir saugių maisto produktų kūrimas taikant augalinės žaliavos kietafazę fermentaciją bakteriocinus, produkuojančiomis pieno rūgšties bakterijomis“ (BIOFITAS)“ (2012–2013 m.)

Padidintos biologinės vertės ir saugių maisto produktų kūrimas taikant augalinės žaliavos kietafazę fermentaciją bakteriocinus, produkuojančiomis pieno rūgšties bakterijomis“ (BIOFITAS)“ (2012–2013 m.)

Tyrimai buvo atliekami sprendžiant visuomenės gyvenimo kokybės priklausomumo nuo maisto produktų kokybės ir mitybos ir jos pagerinimo problemą. Šią problemą sprendė Lietuvos universitetai: KTU, VDU ir LSMU mokslininkai, dirbantys maisto technologijos, fermentacijos, vaistinių augalų introdukcijos ir cheminės analizės srityse. Projekto metu tirta Lietuvoje auginamų baltymingų ir vaistinių – prieskoninių augalų žaliavos fermentacija pieno rūgšties bakterijomis ir gautų produktų panaudojimas naujiems maisto gaminiams kurti. Tai tikėtinai apsaugos nuo sintetinių antioksidantų ir konservantų naudojimo ir padidins maisto produktų biologinę vertę, kokybę ir saugą. Tyrimams naudota kietafazė fermentacija, kuri yra ekonomiškesnė (jai atlikti reikalinga paprastesnė, mažesnio tūrio įranga), saugesnė (esant mažam vandens kiekiui, fermentacijos metu sumažėja mikrobiologinė tarša) naujoviška technologija, lyginant ją su įprasta fermentacija skystoje fazėje. Pastaruoju metu šia fermentacija susidomėjo užsienio mokslininkai ir gamybininkai. Projekto vykdytojai atrenko aukščiausios biologinės vertės saugius fermentuotus augalinius produktus ir pritaikė juos sveikų, saugių maisto produktų gamybai. Ypatingą dėmesį skyrė padidintos rizikos žmonių grupių mitybai (nutukimo, diabeto, širdies ir kraujagyslių, onkologinių ligų prevencijai). Šių tyrimų pagrindu bus sukurtos naujų miltinių kepinių, mėsos ir pieno produktų su fermentuotomis augalinėmis žaliavomis technologijos.

Projekto aprašymas

Kitos aktualijos

2018 08 09
Sodo parką nusiaubė vandalai
Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį (iš rugpjūčio 8 d. į 9 d.) VDU Botanikos sodo parke siautėjo vandalai: laužė suolelius, mėtė į tvenkinius atliekų konteinerius, daužė fotoparodą, siaubė gėlynus ir pridarė daug žalos, kurią šiuo metu vertiname. Policija pradėjo ...
Plačiau
2018 07 27
Spalvingais žiedynais išsiskleidė didžiausia hortenzijų kolekcija
Atlaikiusi sausras, suvešėjusi ir milžiniškų žiedų kekėmis pasipuošusi lankytojus kviečia didžiausia Baltijos šalyse hortenzijų kolekcija, eksponuojama Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sode Kaune. Tikrą renesansą patiriančios ir vis dažniau privačių namų valdas puošiančios hortenzijos – tai itin dekoratyvūs 1-3 ...
Plačiau
2018 07 18
Kvapniausiu 2018-tųjų vasaros augalu išrinkta rožė ‘Lady Emma Hamilton’
Patį vidurvasarį, gražiausioje vasaros šventėje „Kvapų naktis“ Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Botanikos sode Kaune lankytojai tradiciškai išrenka kvapniausią augalą. Šiemet juo tapo ryškiais oranžiniais žiedais žydinti rožė ‘Lady Emma Hamilton’. Didžiausią Lietuvos rožyną VDU Botanikos sode Kaune kuruojanti Dovilė ...
Plačiau
2018 07 16
VDU Botanikos sode atidaryta fotoparoda „Sidabrinis sodas“
2018 m. liepos 13 d. VDU Botanikos sode atidaryta „Kaunas Photo“ festivalio Emilijos Petrauskienės paroda „Sidabrinis sodas“. Parodos autorė Emilija Petrauskienė pasirinkusi šlapio kolodijaus techniką fotografuoja lėtuoju būdu, kartu ieškodama klasikinių, herbariumams būdingų kompozicijų. „Sidabrinis sodas“ įsijungia į tradicinės ...
Plačiau