VDU Botanikos sodas

25
lapkričio

Padidintos biologinės vertės ir saugių maisto produktų kūrimas taikant augalinės žaliavos kietafazę fermentaciją bakteriocinus, produkuojančiomis pieno rūgšties bakterijomis“ (BIOFITAS)“ (2012–2013 m.)

Padidintos biologinės vertės ir saugių maisto produktų kūrimas taikant augalinės žaliavos kietafazę fermentaciją bakteriocinus, produkuojančiomis pieno rūgšties bakterijomis“ (BIOFITAS)“ (2012–2013 m.)

Tyrimai buvo atliekami sprendžiant visuomenės gyvenimo kokybės priklausomumo nuo maisto produktų kokybės ir mitybos ir jos pagerinimo problemą. Šią problemą sprendė Lietuvos universitetai: KTU, VDU ir LSMU mokslininkai, dirbantys maisto technologijos, fermentacijos, vaistinių augalų introdukcijos ir cheminės analizės srityse. Projekto metu tirta Lietuvoje auginamų baltymingų ir vaistinių – prieskoninių augalų žaliavos fermentacija pieno rūgšties bakterijomis ir gautų produktų panaudojimas naujiems maisto gaminiams kurti. Tai tikėtinai apsaugos nuo sintetinių antioksidantų ir konservantų naudojimo ir padidins maisto produktų biologinę vertę, kokybę ir saugą. Tyrimams naudota kietafazė fermentacija, kuri yra ekonomiškesnė (jai atlikti reikalinga paprastesnė, mažesnio tūrio įranga), saugesnė (esant mažam vandens kiekiui, fermentacijos metu sumažėja mikrobiologinė tarša) naujoviška technologija, lyginant ją su įprasta fermentacija skystoje fazėje. Pastaruoju metu šia fermentacija susidomėjo užsienio mokslininkai ir gamybininkai. Projekto vykdytojai atrenko aukščiausios biologinės vertės saugius fermentuotus augalinius produktus ir pritaikė juos sveikų, saugių maisto produktų gamybai. Ypatingą dėmesį skyrė padidintos rizikos žmonių grupių mitybai (nutukimo, diabeto, širdies ir kraujagyslių, onkologinių ligų prevencijai). Šių tyrimų pagrindu bus sukurtos naujų miltinių kepinių, mėsos ir pieno produktų su fermentuotomis augalinėmis žaliavomis technologijos.

Projekto aprašymas

Kitos aktualijos

2018 10 09
Jubiliejinė rudens šventė „Pakalnutės uoga 2018“
Jau dvidešimtoji, jubiliejinė Vytauto Didžiojo universiteto Botanikos sodo rudens mugė „Pakalnutės uoga“ šiemet išaugo į rudens šventę: spalio 5-7 dienomis Aukštosios Fredos dvaro prieigose prekystalius tautodailės dirbiniais ir gardėsiais nuklojo amatininkai ir ūkininkai, prieskonių kvapų ir papuošalų gamintojai, puošti sodybas ...
Plačiau
2018 09 28
Prestižiniame gėlininkų konkurse Paryžiuje – pripažinimas lietuviškai jurginų veislei
„Galima drąsiai sakyti, kad Parc Floral de Paris organizuojamas tarptautinis jurginų veislių konkursas yra vienas reikšmingiausių Europoje: kasmet čia dalyvauja svarbiausi selekcininkai iš Europos ir Amerikos, o išrinktos veislės netrunka išpopuliarėti visame pasaulyje, – įspūdžiais dalijasi ką tik iš ...
Plačiau
2018 09 26
10-tajame BGCI kongrese – dėmesys gamtai mieste
Pasauliniai skaičiavimai rodo, kad 2050 m. beveik ¾ gyventojų gyvens miestuose. Tai reiškia, kad vis daugiau žmonių neturės galimybės būti natūralioje gamtinėje aplinkoje. Spartus biologinės įvairovės nykimas visame pasaulyje liudija, kad privalome rasti naujų vietų, kuriose augalai  ir gyvūnai ...
Plačiau
2018 09 16
Nuaidėjo Lietuvos šimtmečiui skirta Aleksoto šventė
Kad moka linksmintis ir didžiuotis savo kraštu, aleksotiškiai įrodė jau ne kartą – kasmetinėje linksmoje Aleksoto šventėje. Tačiau šiemetinė, aštuonioliktoji Aleksoto šventė, buvo ypatinga: skirta Lietuvos šimtmečiui paminėti. Aleksoto bendruomenės centro, Aleksoto seniūnijos ir VDU Botanikos sodo organizuotame renginyje ...
Plačiau